torsdag 2 juni 2011

Två av tre systrar på sin plats

Efter en tur till Farsta och Hökarängen för lite shopping och trevlig blåbärspajfika, där det även odlades tomat och chili, rullade jag österut till min lott. Många squashplantor hade kommit upp med sina groblad, och pumporna var steget strax efter. Den andra omgången av majsen hade vuxit sig upptill en decimeter lång. Allt grävdes ned i högar enligt Tre systrar schemat. Dock åkte högarna ihop till tre rader, men vad gör det? Jag fick även modifiera Tre systrarnas såschema, eftersom jag bor i Sverige och inte kan sätta bondbönor i mitten av juni när majsen vuxit sig hög.  Här är en bild från Tre systrar sidan som använder sig enligt indiansk högodling. S står för Squash/pumpa, och CB står för Corn&Bean.



Ska även sätta i bondbönorna i majshögarna under helgen och hoppas de överlever. Tydligen var det ingen fara att sätta bondbönor så här års, det måste bara vara mindre än 20 grader i jorden, och nu är det 16. Detta enligt en av föreningens nyckelpersoner som borde veta ett och annat. Han sade dock även att bondbönorna skulle börja jäsa i kylen om de stod där mer än ett dygn. Så fort jag kom hem tog jag därför ut bönorna ur kylen och i dagarna ska de ned i riktiga jorden där det antagligen är kallare än i en liten kruka på loftgången. Jag ska då så ett par förodlade, och kanske jästa, bönor tillsammans med ett par bönor direkt ur fröpåsen. Tur att jag beställde så mycket bondbönor då bondböneprojektet blev ett oplanerat experiment. 

I helgen återstår nu alltså en hel del utplantering. Bäddarna behöver även rensas på ogräs och gräsmattan behöver en rejäl klippning. En annan av föreningens nyckelpersoner sade att jag kan få låna motorgräsklipparen; JA! Efter att jag ursäktat mig lite för min knähöga maskrosfyllda gräsmatta sade han lite diskret att det är ju gräsklippning som behövs om det ska se snyggt ut. Vilket det inte gör på min lott just nu, och inte heller på flera av de ägarlösa lotterna. Så när jag ska klippa min gräsmatta ska jag även klippa lotten bredvid min, så det ser lite prydligare ut, och så kirsen och maskrosorna får sig en omgång. Maskrosor eller kirskål kan verkligen ta över helt om man lämnar mark oklippt.

Så skönt att vara ledig.. Imorgon väntar utplantering och SPA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar