4 morötter
en kvarting rotselleri
två rödbetor (glömde skribbla ned det)
2 gullökar
olja
10 kryddpepparkorn
6 lagerblad
7 liter vatten
3 msk salt
6 kryddmått muskot
1 kvist libbsticka
1 kvist fänkålsblad
4 kvistar persilja
2 kvistar timjan
Allt utom kryddpeppar, lagerblad, muskot, olja, salt och rotselleri kommer från Folkodlingslotterna, Indianparken eller min lott. Jag utgick från det här receptet på kokaihop. Skiva löken, stek i oljan. skär rotfrukterna i stora bitar, stek en liten stund med löken. Häll på vattnet och lägg i alla kryddor. Låt koka i 1-2 timmar. Sila efter behag i durkslag eller kökshandduk. Smaka av. Håller i kylen ett par dagar eller en vecka. Frys annars in. Tips är att koka ned rejält och frys i iskuber för hösten grytor och soppor.
För enklare improvisationsrecept som tar tillvara på blast och zuchinikanter, kolla in gastronomibloggen.
Vardagsförrätt: Värm buljong och lägg i lite wakame eller misoalger, drick medans du lagar middagen. Bra näring och betryggande värme.
Här har det kokts och grovsilats. |
Silning a la oldschool. |
Blast. testas till grönsmoothie till frukost imorn. |
Dagens skörd från min egna lott; bondbönor plus en squash. |
Bondbönorna kokas i tre minuter. |
Skalas, olivoljas och serveras med fetaost, basilika och hemodlad morot. yum! |
Kvällen avrundades med choklad från Original Beans, köpt i Andra Bönor som min syster och hennes sambo driver.
Ses på Slussen imorn! Då sätts min buljong på prov. Ding dong för buljongen!
PS kolla in Folkodlarnas blogg, jag fyllde i lite nya händelser idag! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar